Cauze

Ştiaţi că cel puţin 1 din 5 adulţi acuză săptămânal un episod de arsuri gastrice2? Arsurile gastrice apar de regulă după mese şi sunt în general consecinţa bolii de reflux gastroesofagian, ducând în mod inevitabil la diminuarea calității vieții.

Principalele două cauze ale arsurilor gastrice sunt mesele excesive şi presiunea mare pe stomac – datorată de regulă obezităţii, sarcinii sau constipaţiei. De asemenea, este de evitat efortul fizic la mai puţin de 1 oră după masă.

Anumite alimente – precum roşiile, citricele, usturoiul, ceapa, ciocolata, cafeaua, alcoolul, menta sau produsele bogate în cofeină – pot creşte aciditatea gastrică, ceea ce duce la reflux esofagian şi la apariţia simptomelor asociate. Arsurile gastrice sunt, de asemenea, rezultatul meselor bogate în grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale. Nici administrarea anumitor medicamente nu ajută, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene, blocanţii de calciu, nitraţii şi anticolinergicele – care pot agrava simptomatologia de reflux gastric. Stresul sau oboseala cresc producţia de acid, cu aceleaşi rezultate. Nici fumatul nu este de neglijat, căci acesta are efect relaxant asupra sfincterului esofagian, permiţând pătrunderea în esofag a acidului gastric.

Top 5 al factorilor care favorizează arsurile gastrice:

  • alimentatia – 58%
  • stresul şi oboseala – 7,3%
  • consumul de medicamente – 5,5%
  • consumul de alcool şi fumatul – 4,5%
  • sarcina – 2,8%.