Despre arsurile gastrice

Arsurile gastrice sunt rezultatul producţiei excesive de acid gastric, care refluează în esofag peste limitele normale (refluxul în limite normale nu produce simptome sau leziuni esofagiene), însoţit de senzaţia de arsură sau durere în capul pieptului, cu sau fără senzaţia de gust acru în gură. Practic, când se produce refluxul gastric, orificiul situat între esofag şi stomac (numit cardia) nu se mai închide, permiţând acidului gastric circule prin esofag, iritând mucoasa acestuia.

Arsurile gastrice nu înseamnă neapărat boala de reflux gastroesofagian, însă arsurile gastrice cu o frecvenţă de minim 2 ori pe săptămână sunt semn ca s-a instalat boala de reflux gastroesofagian*, o boală cronică care necesită tratament adecvat.

Fiecare om este unic şi nu există un singur factor responsabil de arsurile gastrice, fie vorbim despre aciditate gastrică sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Aciditatea gastică excesivă poate fi datorată cauzelor genetice ereditare (ex: istoric de ulcer în familie), stilului de viaţă (ex: stresul, fumatul, alcoolul etc.), sarcinii, greutăţii excesive sau anumitor alimente consumate care favorizează fie excesul de acid gastric, fie relaxarea cardiei, permiţând astfel refluarea acidului gastric în esofag.

*NICE Clinical Guideline 184. Dyspepsia and gastro-oesophageal reflux disease. September 2014.