Despre inhibitorii de pompă de protoni (IPP)

Dacă suferiţi de arsuri gastrice sau de alte tulburări digestive, este posibil să vi se recomande un medicament din categoria inhibitorilor de pompă de protoni, care ajută la reducerea producției de acid gastric.

Prin mecanismul lor de acțiune, IPP-urile țintesc etapa finală a producției de acid. Inhibitorii de pompă de protoni reprezintă o clasă de medicamente ce reduc secreția de acid gastric cu până la 99%, proces care s-a dovedit esențial în tratarea tulburărilor digestive.

IPP-urile acționează prin inhibarea anumitor celule ale stomacului care „pompează” acidul în stomac. Atunci când sunt luate cu 30 de minute înainte de masă, IPP-urile reduc producția de acid din stomac şi astfel, reduc arsurile gastrice.

Unele studii clinice1 arată chiar faptul că, la o saptamână după întreruperea tratamentului cu IPP-uri, producţia de acid gastric rămâne încă redusă cu 20 – 26%. Această caracteristică aparte a IPP-urilor este cea care facilitează administrarea lor în doză unică pe zi, minimizând astfel reacţiile adverse. Exemple de molecule de IPP-uri existente: omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol.