Întrebări frecvente și răspunsuri

Care este cel mai important factor favorizant al arsurilor gastrice şi BRGE?
Alimentaţia, în proporţie de 58%: mesele excesive şi presiunea mare pe stomac – datorată de regulă obezităţii, sarcinii sau constipaţiei.

Este de ajuns să iau medicamente pentru a trata arsurile gastrice şi BRGE?
Nu. Un stil de viaţă sănătos trebuie să fie parte din „medicaţie”.

Cum se resimt arsurile gastrice?
Arsurile gastrice pot fi resimţite în diverse feluri:

  • arsuri în piept, chiar în spatele sternului, care pot dura de la câteva minute la câteva ore;
  • dureri în capul pieptului;
  • senzaţia de arsură în gât sau senzaţia de lichid cald, acid sau sărat în spatele gâtului.

Cum apar arsurile gastrice?
Arsurile gastrice sunt rezultatul producţiei excesive de acid gastric, care refluează în esofag peste limitele normale (refluxul în limite normale nu produce simptome sau leziuni esofagiene), însoţit de senzaţia de arsură sau durere în piept, cu sau fără senzaţia de gust acru în gură.

Când apar arsurile gastrice?
Arsurile gastrice apar, de regulă, după mese şi sunt în general consecinţa bolii de reflux gastroesofagian, ducând în mod inevitabil la diminuarea calităţii vieţii.

Ce este boala de reflux gastroesofagian?
Boala de reflux gastroesofagian = arsurile gastrice care apar cu o frecvenţă de minim 2 episoade/săptămână.
BRGE este o boală cronică care necesită tratament adecvat.

Arsurile gastrice = boală de reflux gastroesofagian?
Nu, diferenţa o face frecvenţa apariţiei lor: arsurile gastrice ocazionale, care apar de cel mult o dată pe lună nu reprezintă motiv de îngrijorare, în timp ce arsurile gastrice care apar cu o frecvenţă de minim 2 episoade/săptămână semnalează o posibilă boală de reflux gastroesofagian.

Ce se întâmplă când avem arsuri gastrice?
Practic, când se produce refluxul gastric, orificiul situat între esofag şi stomac (numit cardia) nu se mai închide, permiţând acidului gastric să circule prin esofag, iritând mucoasa acestuia.

Ce este Nedis?
Nedis este un inhibitor de pompă de protoni care tratează simptomele bolii de reflux gastroesofagian (arsuri gastrice şi regurgitaţie acidă).

Cum se ia Nedis?
1 comprimat Nedis pe zi, cu 30 min. înainte de masă, timp de 14 zile consecutive.

Ce sunt IPP-urile?
Inhibitorii de pompă de protoni reprezintă o clasă de medicamente care inhibă etapa finală a secreţiei de acid clorhidric, reducând astfel producţia de acid din stomac.
Reprezentanții clasei sunt: omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, lansoprazol.

Care este mecanismul de actiune al IPP-urilor?
IPP-urile acţionează prin inhibarea anumitor celule ale stomacului care „pompează” acidul în stomac. Atunci când sunt luate cu 30 până la 60 de minute înainte de masă, IPP-urile pot preveni sau reduce arsurile gastrice, indiferent de originea lor.

Cu cât pot reduce IPP-urile producţia de acid gastric?
Inhibitorii de pompă de protoni reprezintă o clasă de medicamente extrem de eficiente, reducând, indiferent de cauză, secreţia de acid gastric cu până la 99%, proces care s-a dovedit esenţial în tratarea tulburărilor digestive. Medicamentele de tip IPP sunt administrate într-o formă inactivă. În mediul acid din stomac, IPP-ul inactiv este rearanjat în forma sa activă şi se leagă ireversibil de pompa gastrică de protoni, dezactivând-o. Unele studii clinice1 au demonstrat faptul că, la o săptămână după întreruperea tratamentului cu IPP-uri, producţia de acid gastric rămâne încă inhibată (redusă) cu 20 – 26%. Această caracteristică aparte a IPP-urilor este cea care facilitează administrarea lor în doză unică pe zi, minimizând astfel reacţiile adverse.

Care sunt alimentele care trebuie evitate când ai arsuri gastrice sau BRGE?
Roşiile, citricele, usturoiul, ceapa, ciocolata, cafeaua, alcoolul, menta sau produsele bogate în cofeină, precum şi mesele bogate în grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale.

Se pot lua alte medicaţii când suferim de arsuri gastrice sau BRGE?
Doar la recomandarea medicului şi reducând la minim administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, blocanţi de calciu, nitraţi şi anticolinergice – care pot agrava simptomatologia de reflux gastric.

Putem confunda arsurile gastrice cu alte boli?
Da. Arsurile gastrice pot fi confundate uneori cu durerile de inimă (angina pectorală). Atunci când sunt extrem de intense, arsurile gastrice pot fi confundate cu infarctul miocardic.

Care pot fi cauzele acidităţii gastrice excesive?
Aciditatea gastrică excesivă poate fi datorată cauzelor genetice ereditare (ex: istoric de ulcer în familie), stilului de viaţă (ex: stresul, fumatul, alcoolul etc.), sarcinii, greutăţii excesive sau anumitor alimente consumate, care favorizează fie excesul de acid gastric, fie relaxarea cardiei, permiţând astfel refluarea acidului gastric în esofag.