Alimentele recomandate și cele nerecomandate

Regimul alimentar este una dintre condiţiile de bază pentru ca tratamentul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) să dea rezultatele dorite. Asiguraţi-vă că în regimul alimentar pentru BRGE intră următoarele alimente şi feluri de mâncare care nu cresc aciditatea gastrică:

RECOMANDATE

  • Supele şi ciorbele de legume cu borş
  • Carnea fiartă sau friptă (nu prăjită)
  • Salata orientală (fără oţet)
  • Tocăniţele fără prăjeală
  • Cartofii natur sau piure
  • Legumele fierte (în apă sau la aburi) sau sote
  • Laptele, lactatele şi brânzeturile
  • Bananele bine coapte
  • Migdalele
  • Uleiul de măsline extravirgin
  • Compoturile nu foarte dulci
  • Pâinea veche de o zi (nu prăjită)
  • Biscuiţii nici prea dulci, nici prea săraţi
  • Apa plată

Unele alimente sunt de evitat atunci când suferim de BRGE. Acestea favorizează producţia excesivă de acid gastric, relaxând cardia şi permiţându-i acidului gastric refluxul în esofag şi ducând la apariţia simptomelor asociate. Arsurile gastrice sunt rezultatul meselor bogate în grăsimi şi uleiuri animale sau vegetale.

Pentru ca tratamentul bolii de reflux gastroesofagian (BRGE) dea rezultate, trebuie evitate alimentele, băuturile şi felurile de mâncare care pot determina creşterea acidităţii gastrice sau fermentarea, precum:

NERECOMANDATE

  • Condimentele (ardeiul iute, piperul, sarea de lămâie)
  • Murăturile
  • Lămâile
  • Oțetul
  • Ceapa
  • Usturoiul
  • Legumele şi fructele crude, inclusiv în salate
  • Fasolea
  • Varza
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Băuturile carbogazoase de orice fel
  • Pizza și fast food
  • Carnea grasă de porc, raţă, gâscă şi pielea de pasăre
  • Grăsimile de provenienţă animală precum: untul, smântâna, slănina, untura
  • Prăjelile, inclusiv pâinea prajită
  • Afumăturile
  • Ciulamaua de pasăre
  • Mâncărurile prea fierbinţi sau prea reci
  • Mesele rare şi copioase
  • Dulciurile precum ciocolata, marmelada, dulceaţa, gemul, prăjiturile, rahatul etc.
  • Supele şi ciorbele cu carne, precum şi zeama de carne
  • Tocănițele cu rântaș
  • Fumatul